På internett har nå alle fått tilgang til en stor platform for å dele sin opplevelse eller mening om et annet selskap. Man kan også dele opplevelser og erfaringer. Siden mengden informasjon på nett vokser og vokser så er folk helt avhengig av vurderinger fra andre for å kunne vekte informasjon riktig. Derfor er det nå ekstremt viktig at folk deler sine erfaringer på f.eks Hotels.com Google Maps, Twitter, Yelp og TrustPilot og andre steder.

Så er det de personene som søker å kneble dette. Inn kommer Styreforman og Advokat Johan Haga, (som selvsagt er klaget inn til Norsk Advokatforening) etter han på oppdrag fra en bilforhandler forfølger negative kjøpsanmeldelser på nett. Her er essensen av personen som forsøker å manipulere informasjon ved å kneble ytringsfriheten. I kraft av sin jobb som advokat forsøker han å ødelegger rommet for offentlig debatt.

Skriver du en negativ anmeldelse kan du bli truet av en advokat med økonomiske represalier, selv om det ikke er noe hold i dette slik forliksrådet skriver her.

Hva er jussen som ligger bak truslene. Jo, det er boikottloven. Skriver du noe negativt uten å først lese deg opp på boikottloven så mener Advokat Haga at det er en ulovlig boikott.

Når var sist gang du leste lovdata før du ga 1 stjerne til et hotell?
Merk at Haga kun går etter de som har laget dårlig anmeldelse, så hvis du ser kun gode anmeldelser, hvordan kan du da vite at de ikke har truet vekk alle dårlige?

Uansett, så er boikottloven noe helt annet og dersom du lurer så er dette en boikott:

Boikott på Haramsfjellet – Vindturbin

Så hvordan ser en trussel ut, jo:
I et brev går Advokat Haga løs på anmeldelsen og krever at anmelder dømmes for sin frie ytring til å betale 20.000 kr og hans advokatsalær.

Noen kan argumentere at prisen en forhandler (Autonova) betaler for kunne drive handel i et demokratisk samfunn er at enkelte meninger og ytringer er ukomfortable. Det er her opptil Autonova å gi god kundeservice og det er opptil kundene å velge om de vil lese negative anmeldelser eller ikke.

Ironisk nok er Advokat Haga styreformann hos Document.no, som er en stolt vokter av demokratiske verdier slik som ytringsfrihet på nett siden 2009. Aksjonsdag for ytringsfrihet på nett – Document